вівторок, 24 липня 2012 р.

Розвиток дитини

   Це дуже важливий період життя Вашої дитини. Усі фактори, що загрожують життю людини, в цей час особливо небезпечні. Як відомо, більша половина дітей, які померли на першому році, гине в періоді новонародженості. Цей період життя немовляти настільки важливий, що в нашій країні в останні роки створена спеціальна наука – неонатологія. Її мета – вивчення особливостей життєдіяльності організму в перші тижні життя та пошук найбільш ефективних шляхів профілактики й лікування захворювань, розробка оптимальних умов догляду та раціонального вигодовування дітей.

   Новонароджена дитина має ряд особливостей у будові та діяльності усіх органів й систем. У її крові підвищена кількість еритроцитів, а отже, і гемоглобіну, відповідального за транспортування кисню й вуглекислого газу; лейкоцитів, які повинні «вести війну» з небезпечними для здоров’я дитини мікроорганізмами. Обмін речовин дуже інтенсивний, а об’єм крові, що виштовхується серцем за одне скорочення, маленький. Компенсується це великою частотою серцевих скорочень, показником чого є частота пульсу, яка в дітей 1-го місяця життя досягає 120 – 150 ударів на хвилину. Пульс у немовляти нестійкий, часом аритмічен, що пов’язано з особливостями нервово-м’язового апарату самого серця, також з недостатньою зрілістю нервової системи, що керує серцевою діяльністю.

   Організм немовляти зовсім не схожий на організм більш старших дітей. Кісткова тканина в дитини дуже еластична, кістки більш гнучкі, тому що кісткова тканина в цьому віці містить більше води, органічних речовин і менше мінеральних речовин. Переломи в грудних малюків бувають рідко, а якщо й трапляються, то швидко й легко зростаються. З віком в дитини з’являються точки окостеніння, за цими точкам лікар може визначити вік дитини. Хребет в немовляти майже прямий, фізіологічні вигини з’являються поступово, коли дитина навчиться тримати голівку, сидіти й ходити. У цьому віці можливі викривлення хребта при неправильному догляді. Ребра в малюка розташовані майже горизонтально і не беруть участі в акті дихання, це можна помітити, уважно постеживши за дитиною. На кістках черепа є невелике джерельце, яке має розміри 1,5 см – 1,5 см (іноді 2 см. – 2 см.). Нормою вважається закриття тім’ячка до віку 1-1,5 років. Раннє або пізнє закриття тім’ячка може свідчити про порушення мінерального обміну.

   М’язова система представлена тими ж м’язами, що й у дорослої людини. Але ці м’язи недорозвинені. З 1-го місяця життя починається швидкий, але не одночасний їх розвиток. Раніше за всіх розвиваються м’язи, що обслуговують важливі життєві функції (дихальну, захисну та ін.) У немовляти підвищений тонус м’язів – згиначів. Цим пояснюється характерне положення його тіла: зігнуті в ліктях руки зі стиснутими в кулаки долонями наближені до голови, а ноги, зігнуті в тазостегнових суглобах, приведені до живота. Таке положення необхідне для підтримки температури тіла і становлення дихання. У перші дні і тижні життя дитина, зрозуміло, з допомогою дорослих пристосовується до існування. Вона опановує процеси травлення, підтримки постійної температури тіла, намагається відповідним чином відповідати на зовнішні впливи, починає бачити і чути. В неї проявляються вроджені вміння (безумовні рефлекси: ссання, ковтання, кліпання і т. п.) і перші прояви свідомої діяльності (умовні рефлекси). Наприклад, наприкінці періоду ново-народженості немовля, якого багато разів прикладали до грудей, прийнявши звичну позу, вже починає прицмокувати губами, готуючись до акту ссання.

   Слизова рота немовляти дуже ніжна. Стравохід має воронкоподібну форму, сфінктери розвинені слабо, саме тому дитячі лікарі радять після годування деякий час обережно тримати дитину на руках у вертикальному положенні голівкою вгору. Так дитина може зригнути повітря і деяку кількість їжі. Об’єм шлунка новонародженого близько 30 мл, в 3 місяці близько 100 мл., в 1 рік близько 250 мл. Дитину треба годувати часто, але невеликими порціями. При грудному вигодовуванні їжа знаходиться в шлунку 2-3 години.

   В перші дні життя вага дитини трохи падає, але потім відновлюється. У грудному віці дитина набирає вагу дуже інтенсивно, до 6 місяців вона подвоюється, а до року – потроюється. У віці від народження до 6 місяців збільшення ваги кожен місяць становить до 700 гр. У віці від 6 місяців до 1 року щомісячна надбавка дорівнює від 300 – 600 гр.

   Якщо дитина народилася з вагою 3 кг, то до 3 місяців вона повинна важити близько 5,1 кг., А до року близько 10,8 кг.
   Щомісячна надбавка в зростанні немовлят від народження до 3 місяців, становить 3 см. У віці від 3 місяців до 6 місяців дитина додає кожен місяць по 2,5 см. У віці від 6 місяців до 9 місяців надбавка кожен місяць становить 1, 5 см. У віці від 9 місяців до року дитина додає по 1 см щомісяця.

   В дитини на голівці існує два джерельця: велике й маленьке. Джерельце являє собою відкриту ділянку між кістками черепа. Розміри джерельця і їх закриття має велике значення. Мале джерельце звичайно закривається після народження малюка, зазвичай у перші пів року життя, але частіше діти народжуються з практично закритим малим джерельцем. Велике джерельце, в нормі, повинно бути відкрито в кожної новонародженої дитини. Це джерельце закривається поступово, його повне закриття спостерігається в віці від року до півтора. Занадто раннє чи пізнє закриття цього джерельця може вказувати на якусь патологію. Особливо такі відхилення пов’язані з порушенням фосфорно-кальцієвого обміну.

Немає коментарів:

Дописати коментар