неділю, 22 липня 2012 р.

Кольки у дитини!

   Діти плачуть із багатьох причин: коли прагнуть їсти, пити, спати й коли вимагають уваги. Але коли дитина кричить без зупинки протягом трьох-чотирьох годин протягом декількох днів, не виключене, що його мучать кольки. Слово «колька» походить від грецького kolike (nosos) - кишковий біль, але кольки в дітей викликані не болями в кишечнику. Дуже важливо, щоб батьки в будь-яких обставинах зберігали цілковитt самовладання й холоднокровність, інакше вони можуть неусвідомлено спровокувати кольки в дитини. Ніколи не засмучуйтеся й не впадайте у відчай - це тільки погіршить ситуацію.

Дитячі кольки - що це таке?

Неконтрольований і безперервний плач дитини протягом декількох годин може бути викликаний кольками, особливо, якщо дитина добре їсть і звичайно поводиться спокійно. Кольки в дітей не становлять небезпеки для здоров'я, але, природно, турбують батьків. Кольки спостерігаються майже в 20% усіх дітей. Дитячі кольки можуть початися в маляти у віці двох тижнів і тривати до трьох місяців.

Причини кольок у дітей

Точні причини кольок у дітей науці невідомі. Раніше прийнято було зв'язувати їх з розладом травлення в дитини. Метеоризм погіршує кольки, але не можна із упевненістю cтверджувати, що кольки викликані розладом шлунково-кишкового тракту. Можливою причиною кольок у дітей нерідко називають темперамент дитини й нерозвинену нервову систему. Темперамент дитини визначає реакцію маляти на зміни навколишнього середовища. Оскільки в такому віці нервова система в дитини ще не розвинена, вона часто фізично не може припинити плакати.

Симптоми кольок

* Неконтрольований лемент дитини в пообідній і вечірній час

* Дитина не може заспокоїтися, постійно ворочається

* Діти піднімають голівку й підтягують ноги до живота

* Обличчя дитини раптово червоніє

* Ніжки дитини стають холодними

* Дитина щільно стискає кулачки

* Дитина не хоче спати або часто прокидається

* Деякі діти відмовляються їсти, коли в них кольки

Лікування й профілактика кольок у дітей

Кольки в дітей - явище доволі розповсюджене й не потребуюче медичного втручання. Втім, в аптеці можна купити ліки, що зменшують симптоми та знімають метеоризм.

* Спробуйте змінити харчування, якщо годуєте малюка сумішами

* Якщо ви годуєте дитину грудьми, не припиняйте, тому що відлучення від грудей і різкий перехід на штучну годівлю може тільки підсилити дитячі кольки

* мами, які годують, повинні суворо додержуватися дієти. Визначте, який продукт вашого раціону викликає кольки в маляти, і намагайтеся його не вживати. Цибуля, гостра їжа, капуста, кольорова капуста й кофеїн можуть підсилювати кольки в дитини.

* Давайте маляті зригувати після кожної годівлі, щоб уникнути метеоризму. Також спробуйте годувати дитину в іншому положенні або використовувати для годівлі пляшечку спеціальної форми.

* Ніколи не перегодовуйте маля - це тільки підсилює кольки.

* Деякі діти не переносять лактозу, не можуть її переварювати, тоді, матері, що годують, повинні зменшити споживання коров'ячого молока.

Як припинити дитячі кольки

* Надайте дитині комфортне положення. Носіть маля в рюкзаку.

* Трохи покачайте дитину на руках.

* Візьміть дитину на пішу або автомобільну прогулянку.

* Спробуйте викупати маля в теплій воді.

* Обережно промасуйте за годинниковою стрілкою животик і спинку дитини.

* Спробуйте погодувати малюка грудьми або дайте йому соску.

* Приберіть усі зовнішні подразники - яскраве світло й голосне звуки.

* Піднесіть маляти до будь-якого побутового приладу (наприклад, посудомийної машини, пральної машини, пилосмоку й т.п.), що генерує ритмічні вібрації, які заспокоять дитину.

Немає коментарів:

Дописати коментар