четвер, 26 липня 2012 р.

Що є небезпечнии для виношування дитини

До 1975 року недоношеними вважали дітей, що народилися між 28-38-им тижнями вагітності з масою тіла від 1000 до 2500 г і довжиною тіла від 35 – 45 см.. З 1975 року за рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ ) недоношеною вважають дитину, що народилася між 22-38-ю тижнями внутрішньоутробного розвитку з масою тіла від 500 до 2500 г.

Дострокові пологи можуть бути зумовлені різними причинами, зокрема хворобами й патологічними станами вагітної. Ревматизм і ревматичні пороки серця, гіпертонічна хвороба, пієлонефрит, анемія, цукровий діабет і т.п. викликають такі зміни в організмі вагітної, через які порушується маточно-плацентарний кровообіг, розвивається ОПГ – гестоз. Хочемо звернути увагу на те, що ОПГ – гестоз в останні роки став однією з головних причин невинесення вагітності. На нього припадає біля 25% всіх передчасних пологів.

Дуже небезпечні щодо цього інфекційні хвороби у вагітних, тому що їхній плин пов’язан із сильним підвищенням температури тіла й інтоксикації організму. Передчасні пологи в таких випадках наступають у розпал хвороби, коли температура досягає максимуму. Однак викидень може відбутися й через два тижні після того, як жінка видужала. Як правило, під час епідемій грипу збільшується кількість дострокових пологів.

На частоту недоношення вагітності впливають також і штучні аборти в минулому, оскільки після цієї операції в тканинах матки нерідко розвиваються патологічні зміни, при яких виносити дитину протягом 40 тижнів неможливо.

Нерідко причиною передчасних пологів є генні й хромосомні хвороби плода, резус – і групова несумісність крові мати й дитини, внутрішньоутробні інфекції, багатоплідність, особливості положення й предлежання плода.

Серед інших причин дострокових пологів можна назвати юний (менш ніж 18 років) або літній (більш ніж 36 років) вік вагітної. Замітили також, що в низькорослих жінок частіше бувають передчасні пологи, так само як у первородящих і страждаючих інфантилізмом полових органів. Підвищується ризик переривання вагітності взимку й навесні (30-40% випадків) у порівнянні з літом і осінню, а також у роки високої сонячної активності. Певну роль також грає й спадкоємна схильність. Передчасні пологи частіше відбуваються в мешканок великих міст.

Тому, плануючи вагітність, враховуйте й фактори, небезпечні для її виношування. Гінеколог допоможе вам розрахувати час, найбільш сприятливий для перебігу Вашої вагітності. Якщо ймовірність її переривання все ж таки буде велика, лікар прийме усі необхідні заходи для запобігання дострокових пологів або викидня.

Немає коментарів:

Дописати коментар