четвер, 26 липня 2012 р.

Правильне харчування під час вагітності

   Для дитини єдине джерело харчування – Ви. Під час вагітності особливо треба вживати різноманітну і збалансовану їжу. Не мусите планувати щось спеціально або їсти за двох. Достатньо вживати свіжу їжу з переліку, запропонованого нижче, щоб отримувати всі поживні речовини. Як тільки Ви довідаєтесь, що вагітні, проаналізуйте, як харчуєтесь, чи їсте або п’єте щось таке, що могло б зашкодити дитині. Вживайте більше сирих овочів і фруктів, зменшіть кількість солоної, солодкої і консервованої їжи.


Головні поживні компоненти:

Кальцій потрібний для розвитку кісток і зубів дитини, які починають формуватися на 8-му тижні. Ви повинні вживати кальцію удвічі більше норми. Джерела кальцію: сир, молоко, йогурт, листкові зелені овочі. Продукти переробки молока, однак, містять багато жиру, тому спробуйте всілякі знежирені гатунки.

Білок. Споживайте продукти, що містять білок, бо Ви потребуєте їх багато. Це риба, м’ясо, горіхи, боби, молочні продукти; однак продукти тваринного походження мають великий відсоток жиру, тож вибирайте пісне м’ясо. Уникайте сирих і недоварених яєць. Купуючи яйця, перевіряйте їх на свіжість.

Вітамін С допоможе сформувати міцну плаценту, захистити організм від інфекцій та засвоїти залізо. Міститься у свіжих овочах і фруктах. Вітамінні додатки треба вживати щодня, оскільки організм їх не синтезує. Багато вітаміну С втрачається внаслідок тривалого зберігання або термічної обробки, тому їжте свіжі або напівсирі овочі.

Клітковина. Багата на клітковину їжа повинна становити значну частину щоденного раціону, оскільки у вагітних часто бувають закрепи, а клітковина запобігає цьому. Фрукти й овочі є важливим її джерелом, тому їжте їх багато щодня. Не зловживайте виробами з муки грубого помолу. Вони не дають іншим поживним речовинам засвоюватись.

Фолієва кислота
- це вітамін групи В, потрібний для правильного розвитку центральної нервової системи дитини, особливо у перші кілька тижнів. У цей час Ви потребуєте втричі більше, ніж звичайно. Цей вітамін руйнується під час тривалого кулінарного приготування і зберігання, але не внаслідок заморожування. Вживаєте також хліб та пластівці, збагачені фолієвою кислотою. Продукти з високим вмістом фолієвої кислоти (50-100 мкг на порцію): боби, брюссельська капуста, броколі, яловичина, дріжджі, нирки, капуста, шпинат, житній хліб, зелений горошок, хліб грубого помелу, лісові горіхи.

Залізо. Нежирне червоне м’ясо та олія риб, наприклад сардин, містить найбільше природного заліза. Боби, шпинат, квасоля, пластівці, хліб грубого помелу також багаті на залізо, але їхнє всмоктування недостатнє. Залізо всмоктується набагато краще за наявності вітаміну С, тоді як чай та кава гальмують цей процес. Тому не вживайте чай та каву з продуктами, що багаті на залізо, особливо якщо Ви вегетаріанка. Натомість пийте сік з чорної смородини або апельсинів.

Сіль. Вагітній жінці, що вживає багато солі, радять зменшити її кількість у раціоні, бо це може спричинити набряки і підвищений артеріальний тиск. Проте сьогодні вважають, що ця порада є безпідставною.

Під час вагітності треба багато пити, щоб запобігти закрепам і підтримувати нирки здоровими; найліпше пити воду.

Поживні речовини проходять через плаценту і потрапляють до дитини, так само як і шкідливі, що Ви їх з’їдаєте чи випиваєте.

Уникайте консервованих та розфасованих у пакети продуктів. Така їжа містить багато цукру, солі, жиру, а також консервантів, смакових додатків та барвників. Уважно читайте етикетки і вибирайте продукти без додатків.

Також Вам треба уникати харчування в їдальнях, напівфабрикатів у супермаркетах, а також споживання вже приготовленої птиці. Ці продукти можуть містити бактерії, небезпечні для дитини.

Непастеризоване молоко та молочні продукти, зроблені з пастеризованого і непастеризованого молока, можуть бути шкідливими з огляду на інфікування лістеріозом, тому ліпше уникайте їх уживання.

Будь-який алкоголь, який Ви п’єте під час вагітності, потрапляє через плаценту до малюка і може зашкодити йому. Не вживайте алкоголю, замість нього робіть м’які напої. Навіть безалкогольні пиво і вино можуть містити шкідливі додатки та хімікати, вплив яких на здоров’я малюка не відомий.

Поліненасичені жирні кислоти з довгими ланцюгами життєво потрібні для розвитку головного мозку, нервової системи та сітківки Вашого малюка. Плід не виробляє їх самостійно, тому надходження повністю залежить від матері, а після народження – від материнського молока. Їх містять: олія риб, наприклад, лосося і макрелі – найбільше джерело поліненасичених жирних кислот; а також горіх, зернятка, пластівці з муки грубого помелу, листкові овочі та ін.

Кава, чай та гарячий шоколад. Кофеїн, що міститься в цих напоях, шкідливо впливає на систему травлення. Не випивайте більше трьох чашок цих напоїв щоденно, а ще ліпше – відмовтеся від них узагалі. Замість того пийте багато мінеральної води.

Перш ніж пити трав’яні чаї, порадьтесь з аптекарем або фітотерапевтом. Більшість уже розфасованих чаїв не зашкодить дитині, однак деякі можуть мати небажані ефекти. Чай з листя малини є традиційним засобом для полегшення болю під час переймів.

Торти, печиво, варення та газовані напої не дуже корисні вагітним, від них легко набрати зайвої ваги. Краще беріть енергію з крохмальних вуглеводів, наприклад, хліба з борошна грубого помелу і виробів з тіста. Вилучіть з раціону будь-які солодощі.

Цілком нормально раптово полюбити смак якогось продукту, наприклад, маринованої цибулі або морозива. Задовольніть бажання в розумних межах. Переконайтеся, що продукт не порушить травлення, не є занадто жирним.

Сьогодні остаточно не з’ясовано, чи безпечна генетично модифікована їжа. Водночас не відомо, чи вона шкідлива для Вас або Вашого малюка, чи не зумовить ризику виникнення тієї чи іншої хвороби.

Генна інженерія – це не точний процес. Ніхто не може впевнено стверджувати, що вставлений ген не буде взаємодіяти з іншими генами або матиме точну і єдину дію, яка очікується. Наприклад, багато овочів, у тому числі картопля і помідори, мають отруйних предків. Відомо, що сучасна картопля не отруйна, однак це не означає, що вона втратила токсичний ген. Зрештою, є теоретична можливість того, що картопля, модифікована за допомогою генної інженерії, може взаємодіяти з таким бездіяльним спадковим геном, зумовлюючи отруйність продукту.

Потрібен деякий час та докази, щоб зробити висновок про безпечність генетично модифікованої їжі. Для Вас найкраще не вживати її.

Немає коментарів:

Дописати коментар