середу, 25 липня 2012 р.

Як впливають шкідливі звички під час вагітності

При плануванні вагітності перш за все зробіть головний крок - ведіть здоровий спосіб життя.

Нехай турбота про дитину зведе на нівець - Вплив шкідливих звичок на вагітність – та зробить з Вас щасливу, здорову людину на всю решту життя.


Ведіть невпинну боротьбу з наступними шкідливими звичками :

♦Відмовтеся від алкоголю та тютюну. Навіть пасивне куріння шкідливе для плоду! Розлучіться з протизаплідними таблетками, вони також небезпечні для плоду. Пам’ятайте, що будь-які ліки можуть бути небезпечні для дитини. Тому якщо не можна відмовитися від прийому медикаментів, обов’язково порадьтеся з лікарем про їх вплив на яйцеклітину і зародок. Завжди є менш шкідливі аналоги .

♦Спати потрібно не менше 8 годин на добу. Спіть з відкритою кватиркою (щоб не було протягу – закрийте її двома шарами звичайної марлі). Свіже повітря – Ваш друг!

♦Вчіться берегти своє здоров’я від осінніх і весняних простудних захворювань, уникайте багатолюдних місць. Гуляйте в парках, скверах, віддалених від автомагістралей. Для профілактики в період епідеміологічного неблагополуччя по простудних захворювань використовуйте оксолінову мазь для закладання в ніс або закладайте інтерферон. Можна обробляти носоглотку солоним розчином і закапувати в ніс соняшникову олію з соком часнику чи цибулі. Взагалі не шкодуйте додавати в їжу часник і цибулю. Ці заходи нешкідливі для плоду (тільки без фанатизму!). Ну а якщо у Ваших рідних з’явився нежить – надягніть на них маски!

♦Отримуйте тільки позитивні емоції. Стрес небезпечний для Вас і зовсім не потрібний Вашій майбутній дитині. Не сваріться, посміхайтеся частіше, вмійте радіти кожному дню, створюйте маленькі радості оточуючим і Вам воно все повернеться!

Комп’ютер і вагітність.

Проаналізуйте свою роботу чи навчання з точки зору шкідливості для плоду. Комп’ютер і мобільний телефон стали невід’ємною частиною нашого життя. Є чимало доказів шкідливого впливу на здоров’я електромагнітних випромінювань, особливо низької частоти. Кожне робоче місце з комп’ютером створює своєрідне електромагнітне поле, радіус якого 1,5 м і більше, причому випромінювання виходить не тільки від екрану, але і від задньої і бічних стінок монітора.

Невидимі електромагнітні випромінювання особливо небезпечні для вагітних – так вважають у Федеральному науковому центрі гігієни ім. Ф.Ф. Ерісмана. Тому рекомендується різко обмежити своє перебування біля комп’ютера в період підготовки до зачаття. У вагітних, що працюють на комп’ютері часто ні з того ні з сього відбуваються викидні, передчасні пологи, або дитина народжується з дефектом. Тому, якщо Ваша трудова діяльність пов’язана з комп’ютером роботодавець повинен на період вагітності надати іншу роботу, не пов’язану з комп’ютером.

Шкідливі звички!!!

   Ми всі хочемо народити здорову дитину, але не завжди робимо все можливе для цього. У першу чергу, це стосується наших шкідливим звичкам, таким як куріння, алкоголь, надмірне вживання кави. Якщо вчасно не позбутися від цих шкідливих звичок, це може призвести до аномалій у розвитку майбутньої дитини.
    Серед найбільш шкідливих факторів, що впливають на дитину в утробі - алкоголь. Про те, що алкоголь - отрута, яка може завдати величезної шкоди, давно відомо. Наука з кожним днем ​​отримує все нові дані про тяжкі наслідки зловживання алкоголем на організм матері і дитини. В ім'я здоров'я дитини жінка під час вагітності повинна повністю виключити вживання алкоголю.
    Період від моменту зачаття до 3 місяців вагітності лікарі називають критичним у розвитку плоду, тому що в цей час відбувається інтенсивна закладка органів і формування тканин. Вживання алкоголю може призвести до спотворюючому впливу на плід, причому ушкодження буде сильніше, ніж на більш ранньому етапі критичного періоду впливав алкоголь. Вживання спиртних напоїв небезпечно на всьому протязі вагітності, тому що алкоголь легко проникає від матері через плаценту по кровоносних судинах, що харчує плід. Вплив алкоголю на плід у наступні місяці вагітності призводить до недоношеності, зниження маси тіла народжених дітей, мертвонародження.
    Годувальниця має пам'ятати, що алкоголь робить украй шкідливий вплив на організм грудного немовляти й у першу чергу на його нервову систему. Навіть незначні дози алкоголю, що потрапляють із молоком матері в організм немовляти, можуть викликати серйозні порушення в діяльності центральної нервової системи, а в окремих випадках навіть мати необоротні наслідки.
    Дитина під впливом алкоголю стає неспокійним, погано спить, у нього можуть спостерігатися судоми, а в наступному і відставання в психічному розвитку. Якщо ж мати грудної дитини страждає хронічним алкоголізмом, і в організм немовляти регулярно потрапляє алкоголь, то, крім вищезгаданих ускладнень, у дитини може виникнути «синдром алкогольної залежності грудного віку».
 Алкогольний експеримент 
    У результаті наукових експериментів з'ясувалося: діти матерів, що зловживають алкогольними напоями, не можуть приймати швидких рішень і активно діяти в незнайомій ситуації.
    В якій мірі вживання вагітною жінкою алкоголю небезпечно для її майбутньої дитини? Щоб з'ясувати це, вчені привчають до алкоголю лабораторних тварин і проводять тести, за допомогою яких можна оцінити інтелектуальний рівень потомства. Дослідники з НДІ фармакології Російської академії медичних наук «споювали» самок щурів з 1 - го по 20-й день вагітності. Потім вивчали інтелектуальні здібності їхніх дітей, коли ті ставали дорослими.
Тест застосовували досить незвичайний. Щурів розміщували в широку посудину з водою, в центрі якого розташовувався циліндр: його стінки виступали над водою, але не досягали дна. Щоб вибратися з пастки, щурам треба було пірнути у воду, підпірнути під циліндр, а потім підпливти до краю судини і вибратися з нього.
    Опиняючись в такій ситуації, пацюки ведуть себе по-різному залежно від кмітливості і реакції на стрес. Учені розділили всіх тварин з їхньої поведінки на чотири групи. У перші два увійшли активні особини, які, не довго думаючи, починають піднирює під циліндр. Але пацюки в групі А роблять це більш успішно, у групі Б здійснюють багато безуспішних спроб. До групи Р увійшли «рефлексивні» пацюки: вони довго роздумують, перш ніж вирішуються на активні дії.
Нарешті, група Н - ті, що навіть не намагаються змінити свою долю. Порівнюючи між собою різні популяції тварин, вчені прийшли до висновку, що співвідношення щурів в групах нормальних тварин приблизно однаково.
    За цією ж методикою оцінювали щурів, матерів яких «споювали» під час вагітності. Виявилося, що в цій популяції зменшилося число активних тварин, особливо групи Б (не завжди успішних). Більше стало нерішучих, «рефлексуючих» тварин і тих, які взагалі відмовлялися вирішувати завдання. Нащадкам щурів-алкоголічок в якійсь мірі можна було допомогти, якщо попередньо дати їм ліки. Це ноотропи - речовини, що позитивно впливають на пам'ять, концентрацію уваги, інтелектуальні здібності. Всі ці препарати, як нові, розроблені в НДІ фармакології, так і відомі, збільшували число активних і зменшували кількість пасивних щурів.
    Експерименти на щурах, на яких завжди моделюють відносини людини і алкоголю, зайвий раз підтверджують: жінкам, які чекають дитину, він строго протипоказаний.
 Фетальний [1] алкогольний синдром
    Вченими було підраховано, що алкоголем зловживають близько 11% вагітних. Вживання алкоголю під час вагітності значно підвищує ризик народження недоношених дітей, а в найбільш важких випадках - розвитку фетального алкогольного синдрому. Цьому сприяють легка прохідність алкоголю через плаценту.
В кінці 60-х років минулого століття лікарі звернули увагу на специфічні порушення та вроджені вади у дітей, що з'явилися на світ від жінок, які страждають на алкоголізм. Клінічні дослідження та експерименти, проведені протягом останніх десяти років, підтвердили: вживання вагітною жінкою алкогольних напоїв загрожує як передчасними пологами, смертю немовляти, так і вродженими вадами розвитку (ТПР) і ненормальною поведінкою дитини без помітних фізичних відхилень. Ця патологія отримала назву «фетальний алкогольний синдром» (ФАС), або «алкогольний синдром плоду» (АСП).
    Алкогольний синдром плода (FAS - Fetal Alcohol Syndrome) - це хвороба плоду, обумовлена ​​внутрішньоутробним алкогольним пошкодженням, що є головною причиною вродженої затримки інтелектуального розвитку у дитини. Цей синдром характеризується відставанням у фізичному та інтелектуальному розвитку, ураженням серця та інших органів. Діти зазвичай дратівливі, неспокійні, зі слабким хватальним рефлексом, поганою координацією, спостерігаються дефекти розвитку центральної нервової системи.
    В ембріональний період (перші 2 місяці) вживання алкоголю може вплинути не тільки на психіку, але і на весь наступний розвиток організму. Найбільш часто зустрічаються пороки розвитку серця, зовнішніх статевих органів і суглобів.
    Справа в тому, що переважна кількість спожитого алкоголю (90-95%) окислюється в організмі, і лише 5-10% у зміненому вигляді виділяється нирками та легенями. Тому навіть при всьому бажанні вагітна жінка не може випити одна - компанію їй завжди складає плід. Добре відомо, що незалежно від терміну вагітності, алкоголь швидко долає плацентарний бар'єр. При цьому його концентрація в крові плода і в крові матері однакова. Потрапивши в організм плоду, алкоголь тривалий час циркулює в крові і тканинах ембріона і новонародженої дитини в незмінному вигляді, оскільки не відбувається його руйнування в печінці. Це зумовлено відсутністю або недостатньою кількістю відповідних ферментів, які починають вироблятися печінкою плоду лише у другій половині вагітності. Хоча навіть протягом перших років життя дитини цих ферментів виробляється теж мало.
    Дослідження останніх років показали: у вагітних жінок, які регулярно вживають алкоголь, він накопичується не стільки в крові, скільки в навколоплідних водах. Тобто фактично плід перебуває у «резервуарі» зі спиртним. Проникаючи в клітини ембріона, алкоголь пригнічує в них синтез ДНК і РНК і, відповідно, синтез білка. Він також зумовлює дефіцит вітамінів та порушує обмін речовин.
    Тератогенна дія алкоголю залежить від стадії внутрішньоутробного розвитку, під час якої на плід негативно впливав алкоголь. Так, вживання спиртних напоїв вагітною жінкою у перші чотири тижні вагітності викликає токсичний і мутагенний ефекти, значно підвищують ризик ранньої загибелі плоду. Найбільшу небезпеку становить вживання алкоголю в перші три-сім тижнів вагітності. Вплив етанолу в цей період викликає затримку росту клітин та структурну дезорганізацію центральної нервової системи. Наслідки алкогольного впливу на плід залежать від багатьох факторів. Безумовно, важливу роль відіграє обсяг спожитих спиртних напоїв і їх частота. Тим не менш, як свідчать наукові дослідження, не існує єдиної для всіх безпечної дози, оскільки згубність впливу алкоголю також залежить від особливостей жіночого організму.
Поширеність алкогольного синдрому становить 1-2 на 1000 вагітностей, і він включає наступні ознаки.
а. Внутрішньоутробна затримка розвитку.
б. мікроцефалія.
в. мікрофтальмії.
р. Розумова відсталість та інші неврологічні порушення.
д. Специфічні аномальні риси обличчя (сплощені перенісся і губної жолобок, вузька верхня губа і зрощення століття в кутках очей, сплощення потилиці).
    При наявності окремих ознак фетального алкогольного синдрому говорять про алкогольне ураженні плоду.
    Кількість алкоголю, що викликає алкогольне ураження плода або фетальний алкогольний синдром, точно не відомо. Фетальний алкогольний синдром може розвинутися як на тлі систематичного пияцтва, так і після одиничних випадків вживання жінкою великої кількості алкоголю. Показано, що при вживанні алкоголю більше 50 мл / добу в перерахунку на чистий спирт протягом вагітності 32% дітей народжуються з вадами розвитку, причому 12% - з мікроцефалією (у контрольній групі - 9 і 0,4% відповідно). Було відзначено, що при вживанні алкоголю менше 10-20 мл / добу в перерахунку на чистий спирт фетальний алкогольний синдром не розвивався. У перерахунку на чистий спирт склянку вина приблизно відповідає склянці міцного пива або 30 мл горілки.
  Різноманітність наслідків вживання алкоголю вагітною жінкою 
    Інші наслідки вживання алкоголю під час вагітності включають мимовільні аборти в II триместрі вагітності, внутрішньоутробну гіпоксію і низьку оцінку новонародженого за шкалою Апгар.
    Прийому алкоголю часто супроводжують куріння і вживання наркотиків. Це чинить додатковий несприятливий вплив на плід, підвищуючи ризик внутрішньоутробної затримки розвитку.
    Крім того, можуть виникати порушення внутрішньоутробного розвитку плоду - ембріопатіі.
Останнім часом вивчена клінічна картина олігофренії алкогольно-ембріопатіческого генезу, що поєднується з порушеннями мови, показано вплив хронічного алкоголізму на виникнення різних дефектів мови. Описано алкогольний ембріопатіческій синдром, що включає відставання фізичного, мовного і розумового розвитку, черепно-лицьові каліцтва.
    При алкогольному ембріопатіческом синдромі відзначені різко виражені порушення слуху, що несприятливо впливає на розвиток мовлення дитини.
    При алкоголізмі батьків відзначається більш висока частота смерті плоду у внутрішньоутробному і перинатальному періодах, недоношеність, внутрішньоутробна і інтранатальна асфіксія, а також більш висока захворюваність і смертність дітей у перші роки життя.
    У дошкільному та шкільному періоді ці діти звертають на себе увагу загальної фізичної ослабленностью, відставанням психічного розвитку з проявами загального недорозвинення мови, рухової расторможенностью, порушеннями активної уваги, зорового і слухового сприйняття. Підвищена відволікання поєднується у них з малою пізнавальною активністю, особистісної незрілістю, труднощами в навчанні.
    Особливо шкідливий вплив на розвиток плоду надає поєднання ряду несприятливих факторів, що діють в період його внутрішньоутробного розвитку (поєднання алкоголізму та куріння з токсикозом вагітності, з різними хронічними і гострими вірусними захворюваннями матері і т.д.).
    Токсикози вагітності, недоношеність, нетривалі асфіксія в пологах викликають не різко виражені мінімальні органічні пошкодження мозку (діти з мінімальною мозковою дисфункцією - ММД). Для них характерні недостатність уваги, пам'яті, моторні порушення, розгальмування, різні мовні розлади.
    В даний час при легкій мозкової недостатності виділяють особливий вид психічного дизонтогенеза, в основі якого лежить перевершує вікова незрілість окремих вищих коркових функцій. Вона викликає своєрідне відставання у розвитку мови і нерівномірність психічного розвитку, які визначають специфічні труднощі навчання цих дітей.
    При мінімальній мозкової дисфункції відбувається затримка темпу розвитку функціональних систем мозку, що вимагають для свого здійснення інтегративної діяльності: мова, поведінка, увага, пам'ять, просторово-часові уявлення і інші вищі психічні функції.
 До цього слід додати, що АСП дає про себе знати протягом усього життя. Навіть якщо немає розумової відсталості, підліткам та дорослим з таким діагнозом властиві психологічні та поведінкові труднощі. Часто вони практично не можуть жити без сторонньої допомоги.      Пити чи не пити?
    Таким чином, висновок може бути один - при плануванні вагітності слід категорично відмовитися від вживання алкоголю.
    Багато хто скаже, що вони знають тих, хто випивав під час вагітності, і в той же час породив повноцінної дитини. Все можливо. Але чи потрібний вам цей ризик? Адже єдиної безпечної для всіх дози не існує. Шкідливість алкоголю для плоду залежить від багатьох факторів: особливостей жіночого організму по переробці спирту і реакції на алкоголь, стану органів жінки на момент вагітності, генотипу плоду, терміну вагітності та багатьох інших моментів.

1 коментар:

  1. Я Артур Борис, житель / громадянин Республіки Росія. Мені 52 роки, я підприємець / бізнесмен. Одного разу у мене були труднощі з фінансуванням мого проекту / бізнесу, якби не добрий друг, який познайомив мене з містером Бенджаміном Лі, щоб отримати позику на суму 250 000 доларів США у його компанії. Коли я зв’язався з ними, пішло лише п’ять робочих днів, щоб завершити процес кредитування та перевести його на мій рахунок. Навіть маючи погану кредитну історію, вони все одно пропонують вам свої послуги. Вони також пропонують усі види позик, такі як комерційні, домашні, особисті, автомобільні. Я не знаю, як подякувати їм за те, що вони зробили для мене, але Бог винагородить їх згідно зі своїм багатством у славі. Якщо вам потрібна термінова фінансова допомога, зв’яжіться з ними сьогодні електронною поштою 247officedept@gmail.com Інформація про WhatsApp ... + 1-989-394-3740

    ВідповістиВидалити