пʼятницю, 27 липня 2012 р.

Чим шкодять домашні тварини вагітним

Це захворювання викликається простими мікроорганізмами - токсоплазмамі. Їх переносниками є багато видів домашніх тварин і птахів, але найбільшу небезпеку представляють кішки. Імунна система дорослої людини, інфікованої токсоплазмамі, звичайно не дає розвинутися захворюванню, і токсоплазми існують в м'язовій тканині довгі роки, не заподіюючи шкоди. Проте зараження токсоплазмозом під час вагітності представляє серйозну загрозу для здоров'я майбутньої дитини. Токсоплазми можуть проникнути в життєво важливі органи плоду, включаючи головний мозок. В деяких випадках токсоплазмоз може бути свідченням для переривання вагітності.

До переносників токсоплазм відносять більше 180 видів ссавців і птахів, у тому числі і багатьох домашніх тварин, а також деяких земноводних. Особливо небезпечним джерелом інфекції є кішки, оскільки тільки в клітках їх кишечника відбувається розмноження токсоплазм, які потім виходять з випорожнюваннями. Період виділення токсоплазм зараженою кішкою складає від 7 до 20 днів, причому вона виділяє до 10 млн. паразитів в добу. Після цього токсоплазми можуть існувати у вологому грунті при температурі від 4 до 37 З протягом року. Тому людина може заразитися при будь-якому контакті з кішкою, і навіть з грунтом або піском, зараженими її випорожнюваннями. Можна заразитися токсоплазмозом при вживанні в їжу м'ясних продуктів і яєць, що не пройшли достатню термічну обробку (як мінімум 60 °С). Зараження також може відбуватися при переливанні інфікованій крові або пересадці тканин.

Якщо зараження відбувається в першому триместрі вагітності, коли плацента ще слабо проникна, вірогідність зараження складає лише 17%. Проте якщо це все ж таки відбувається, наслідки зараження можуть бути трагічні: можливий викидень, народження мертвої дитини або дитини з природженим токсоплазмозом (приблизно у 30% дітей). У другому триместрі вірогідність інфікування збільшується до 20%. Збудники скоплюються в головному мозку дитини, вражаючи його очі і ЦНС. Незабаром імунна система справиться з токсоплазмамі і знищить їх, але частина нервових клітин так і залишаться пошкодженими, а отже, у дитини значно збільшується ризик розвитку підвищеного внутрічерепного тиску, розумової відсталості, епілепсії і сліпоти. При зараженні в третьому триместрі вірогідність інфікування складає вже більше 60%, проте до цього часу плід вже стійкіший до дії токсоплазм. Дитина може з'явитися на світ без жодних ознак захворювання, проте прихований токсоплазмоз может виявитися через багато років.

Перший прояв захворювання — збільшення лімфовузлів і хворобливі відчуття в них. Можливо також підвищення температури, головний біль, порушення свідомості, хворобливі відчуття в суглобах і м'язах. У вагітної збільшується печінка і селезінка, може також з'явитися висип на шкірі.

Щоб понизити ризик захворювання, слід утриматися від продуктів, які можуть містити м'ясо, недостатньо оброблене термічно (шашлики, беляши, чебуреки). Після приготування блюд з м'яса слід ретельно вимити руки, не рекомендується також пробувати сирий м'ясний фарш. Працюючи в саду або на присадибній ділянці, слід надягати гумові рукавички. Якщо в будинку живе кішка, то протягом вагітності жінка не повинна займатися чищенням котячого туалету. Бажано кожні два-трі місяця здавати аналіз на токсоплазмоз, якщо до вагітності у жінки не було антитіл до токсоплазмам, і вона не може виключити контакти з кішками протягом терміну виношування. Слід також перевірити на наявність інфекції домашню кішку, і якщо з нею все гаразд, то надалі її потрібно тримати під "домашнім арештом" і годувати тільки добре провареним м'ясом.

Якщо жінка заразилася токсоплазмозом більш ніж за півроку до вагітності, вона не може передати інфекцію дитині. Якщо ж часу пройшло менше, то ризик інфікування плоду є, хоч і незначний.

Про зараження плоду можна говорити в тому випадку, якщо в крові жінки виявлені токсоплазми або антитіла до ним, а паразити знайдені в органах жінки або в навколоплідних водах. Якщо за наслідками аналізу виникає підозра на первинне зараження токсоплазмозом, необхідно проконсультуватися у фахівця в інфекційній клініці, де, швидше за все, запропонують повторити аналіз через две-трі тижні. Якщо такий діагноз підтвердиться на першому триместрі вагітності, то лікарі напевно порекомендують перервати вагітність, або провести специфічне лікування, яке дозволить значно понизити ризик природженої інфекції у дитини, проте не зможе виключити його повністю. У другому триместрі призначають антибіотик і проводять аналіз навколоплідних вод для встановлення зараження плоду; у третьому триместрі необхідне лікування антибіотиком.

Немає коментарів:

Дописати коментар