середу, 25 липня 2012 р.

Коли робиться кесерів розтин

Останнім часом вагітні жінки часто звертаються з питаннями про кесарів розтин. Їх приваблює швидкість пологів, легкість(що здається на перший погляд) та безболісність.У клініках США близько 60% пологів проводять через кесарів розтин. Відомі випадки, коли жінки звертаються до лікарів у пологових будинках з проханням зробити їм цю операю за гроші.


Давайте розберемося, що ж таке кесарів розтин.

Кесарів розтин – це останній шанс медичних працівників врятувати життя матері і дитини, що народжується. Операцію проводять екстрено, якщо під час пологів створилася ситуація, що загрожує життю матері і дитини.

Кесарів розтин проводять жінкам з серйозними вадами здоров’я. Як правило, це важкий токсикоз другої половини вагітності, коли розвиваються набряки на тілі, підвищується артеріальний тиск і порушується діяльність нирок. При вузькому тазі або низькому розташуванні плаценти в матці. Якщо жінка старше 35 років і в неї спостерігаються відхилення в протіканні вагітності, медики їй теж радять зробити розтин.

Що ж станеться, якщо жінка тільки зі страху перед пологами захоче народити через кесарів розтин?

Пологи – це перше випробування для дитини. Їй необхідно пройти його, щоб зміцнити свою життєздатність. Саме в момент пологів відбувається активація сил, закладених матір’ю в тіло дитини. Народжена природним шляхом дитина активна, кричить, рухає ручками та ніжками, смокче груди. Вона готова до життя.

Після операції кесаревого розтину, коли дитину дістають з тіла матері, активації не відбувається. За дитиною потрібне ретельне спостереження, і надалі їй складніше адаптуватися і включатися в життєві процеси.

Краще, поки у вас є час до народження малюка, максимально підготуватися і не втратити можливість народити природньо, якщо це можливо .

Не забуваємо і про ризик при операції – смертність в багато разів вища ніж при звичайних пологах.

Показання до кесаревого розтину.

1. Вік.
Якщо жінці 35-38 або навіть 40 років, це не означає, що їй необхідний кесарів розтин. Але статистично пологи таким шляхом дійсно спостерігається частіше, ніж природнім . Це пов’язано, насамперед з – втратою еластичності тканин, накопиченням хронічних захворювань. У ваших силах впоратися з багатьма з цих факторів.

2. Ускладнення медичного характеру:

гіпертонія
цукровий діабет
захворювання нирок
захворювання серця
зміни в молочних залозах
зміни в шийці матки

Всі ці захворювання можуть погіршитися в період вагітності. За даними статистики, кесарів розтин застосовується в два рази частіше у жінок у віці після 30 років.

3. Фізіологічні проблеми:

- Змінений таз – дуже вузький, або деформований через переломи, зміщення кісток, неправильної форми;
- Пухлини, які розташовуються по напрямку просування дитини по родових шляхах;
- Рубцева зміна піхви;
- Відшарування плаценти при закритій шийці матки;
- Плацента, що перекриває вихід з матки.

4. Ускладнення в пологах:



- Слабкість і розкоординація родової діяльності
- Ригідність (погане розкриття) шийки матки
- Недостатня еластичність тканин, особливо м’яких тканин родових шляхів, що призводить до їх розриву
- Порушення скорочувальної функції матки та якщо погано відкривається шийка матки – це може призвести до родової травми дитини.

Виходячи з усіх цих міркувань, і приймається рішення про кесарів розтин.

Що являє собою кесарів розтин?

Цей термін відноситься до операції народження дитини шляхом вилучення її через розріз матки та черевної стінки. Операція має величезне значення для збереження життя та здоров’я дитини і матері.
Можливі ускладнення:

По-перше, -це запалення і кровотечі, а по-друге, діти, народжені шляхом кесаревого розтину, мають свої психологічні особливості.

Практично кожна жінка, якій був назначений кесарів розтин, спочатку відчуває радість і полегшення від того, що їй вдалося уникнути страждань, але через якийсь час вона говорить, що починає відчувати якусь ущербність порівняно з тими жінками, які народили самостійно. Що ж виходить? Жінка відчуває себе обділеною, тому що її не долучили до якоїсь особливої жіночої таємниці. Вона відчуває себе обдуреною. Психологи кажуть, що жінка недостатньо любить свою дитину, якщо не зазнала певної частки страждання за неї.

Годування грудьми після кесаревого розтину

На першому етапі після кесаревого розтину молока виробляється небагато менше внаслідок дещо інших гормональних змін, але лактація, безумовно, налагоджується. Лактацію відновити або налагодити можна завжди, якщо є бажання. У індіанців, якщо мати дитини вмирала в пологах, грудьми годувала бабуся. Так що в цій справі головне – бажання та наполегливість, інше зробить природа.

Як би не було – вибір за Вами.

А яке Ваше ставлення до Кесарівого розтину за власним бажанням?

Немає коментарів:

Дописати коментар