середу, 25 липня 2012 р.

Тонус матки

Матка – м’язовий орган, а для визначення стану будь-якого м’яза лікарі використовують термін «тонус». Тонус матки – стан її скорочення або розслаблення, що визначається при огляді. Нормальний тонус матки – якщо при промацуванні стінка матки м’яка, але виявляє легкий опір, при такому стані матки в другій половині вагітності лікар може легко відчути плід. Гіпертонус – стан скорочення матки, що визначається у конкретний момент часу: її стінка стає щільною навпомацки. Ці скорочення нерідко реєструються при УЗД у вигляді потовщення м’яза на ділянці матки.

Чому відбувається підвищення тонусу матки?

Під час вагітності функцією матки є збереження плоду, а під час пологів – його вигнання з тіла матері. Виконання функції вигнання було б неможливо без тренувальних скорочень матки під час вагітності. З самого початку вагітності матка періодично скорочується, тобто приходить в гіпертонус. Скорочення ці виникають спонтанно, не викликають болю і не призводять до розкриття шийки матки. У другій половині вагітності скорочення матки можуть стати відчутними і для самої жінки. Вони проявляються у вигляді почуття напруги внизу живота і його щільності при обмацуванні руками, носять нерегулярний характер і тривають не більше 1-2 хвилин – це тренувальні перейми, або скорочення Брекстон-Хіггса.

Чим загрожує підвищений тонус матки?

Безболісне підвищення тонусу матки, яке виникає багаторазово протягом дня, не загрожує ні здоров’ю матері, ні стану дитини. Якщо ж маткові скорочення супроводжуються болями внизу живота або попереку і з’являються регулярно, з періодичністю в кілька хвилин, вони можуть бути симптомом передчасних пологів. У цьому випадку слід негайно звернутися до лікаря. Якщо лікар встановить, що шийка матки закрита, а, отже, очікувати пологів у найближчі години не доводиться, то будуть призначені постільний режим і ліки, які розслаблюють матку. Найбільш ефективні препарати для розслаблення матки – токолітікі. З них Всесвітньою організацією охорони здоров’я визнані найбільш ефективними блокатори кальцієвих каналів (Ніфедипін), менш ефективними та мають більше побічних ефектів – бета-міметик (гініпрал). Звичайні спазмолітики (Но-шпа, папаверин) не запобігають передчасні пологи.

Чи може гіпертонус бути реакцією на УЗД?

Так, крім спонтанних скорочень матки, гіпертонус може бути реакцією на ультразвукове дослідження або будь-які інші сильні подразники (надмірні емоції, зневоднення організму, повний сечовий міхур і ін)

Як зняти часто виникаючий гіпертонус?

Усунення подразника, зміна положення тіла (горизонтальне положення на лівому боці), вживання великої кількості рідини можуть допомогти усунути дискомфорт від частих скорочень матки.

Немає коментарів:

Дописати коментар