середу, 25 липня 2012 р.

За допомогою чого можна послабити біль під час пологів

Перейми зрідка бувають безболісними, і все ж не біль є метою: кожні наступні перейми наближають Вас до народження дитини. Навіть якщо Вам не даватимуть знеболювальних, утримуйте розум ясним. Потреба в анастетиках залежить від переймів і Вашої здатності опанувати біль. Біль завжди посилюється, якщо Ви намагаєтесь боротися з ним. Та якщо Ви відчуваєте, що вже годі витримати, попросіть знеболювальне, однак не треба думати, що Ви здалися.

Епідуральна анестезія

Під час епідуральної анестезії знеболювальний засіб тамує біль, приглушуючи чутливість нервів у нижній частині тіла. Особливо результативна у разі болів у попереку під час переймів. Проте не всі лікарні пропонують такі засоби.

Епідуральну анестезію потрібно робити у відповідний час, щоб ефект зник до початку другого періоду пологів. Інакше потуги триватимуть довше, а це збільшить імовірність епізіотомії або застосування акушерських щипців.

Що відбувається

Процедура епідуральної анестезії триває 20 хв. Вас попросять підтягнути коліна до підборіддя так, щоб Ваша спина округлилась. Анестезійний засіб надходить через трубочку у нижню частину спини. Трубочку зафіксують, щоб у разі потреби Вам змогли додати ліків: ліки діють впродовж двох годин. До Вашої руки приєднають крапельницю, а моніторинг за Вами буде постійним. Звичайно пересування обмежують.

Наслідки

Для Вас. Ви не відчуєте жодного болю, перебуваючи у повній свідомості. Часами виникає слабість і біль голови, бо можуть тривати впродовж кількох годин. Ваші ноги будуть немов свинцем налиті кілька годин.

Для дитини – жодних.

Закис азоту

Суміш кисню та закису азоту, яка відчутно полегшує біль багатьом жінкам.

Що відбувається

Ви вдихаєте газ через маску, приєднану до балона. Газом треба дихати півхвилини, щоб досягти піка дії: Ви повинні глибоко вдихнути кілька разів на початку переймів.

Наслідки

Для Вас. Газ тільки полегшує біль, однак повністю не втамовує. Під час вдихання може запаморочитись голова.

Для дитини – жодних.

Петидин

Ці ліки дають часто під час першого періоду переймів, особливо якщо Ви хвилюютесь або не можете розслабитися.

Що відбувається

Петидин вводять внутрішньом’язово. Ліки починають діяти через 20 хв. упродовж 2 – 3 год.

Наслідки

Для Вас. Ці ліки впливають на жінок по-різному. Деякі втрачають контроль над собою і почуваються піднесено, інші спокійні та розслаблені. Ви можете відчути нудоту.

Для дитини. Якщо петидин застосували невчасно, то це може спричинити сповільнене дихання дитини і сонливість.

Мептид
( мептазинол)

Ці ліки діють подібно до петидину, але значно менше впливають на дитину, їх можна призначити у будь-якому періоді пологів. Вводять внутрішньовенно, можна легко дозувати.

Апарат Tens

Зменшує біль та стимулює природну систему тамування болю за допомогою слабких електричних імпульсів, які надходять до Вашої спини. Бажано, щоб Ви навчились користуватись цим апаратом за місяць до пологів. Якщо у Вашій лікарні його немає, запитайте у відділенні електроприладів.

Що відбувається

Чотири пластинки з електродами на присосках прикріплять до спини над нервовим сплетінням, яке іннервує матку. Ці пластинки за допомогою дротів приєднані до пристрою керування, який треба тримати в руці. Ви можете контролювати силу струму.

Наслідки

Для Вас. Цей прилад зменшує біль у деяких жінок, якщо його застосовують спочатку, коли перейми тільки почалися. Іншим це не допомагає взагалі. Якщо перейми дуже болючі, то дія цього апарата недостатня.

Для дитини – жодних.

Немає коментарів:

Дописати коментар