четвер, 26 липня 2012 р.

Прорізування зубів у дітей

Зубки в дитини починають формуватися ще в утробі матері: на початку вагітності в плоду розвиваються молочні зуби, а з сьомого-восьмого місяця відкладаються мінеральні солі, що беруть участь у формуванні перших постійних зубів.

Але пізній токсикоз, хронічні захворювання мами, погана стоматологічна спадковість, передчасні пологи, часті хвороби дитини на першому році життя можуть несприятливо вплинути на тканини зубів, що формуються. Проте завчасно не варто бити на сполох, оскільки кожний окремий випадок індивідуальний.

Мами й тата мають знати, що в малюків приблизно з 5-6 місяців настає перший у житті період дорослішання-період звикання до твердої їжі, що супроводжується не надто приємними відчуттями: ясна сверблять, напухають, підвищується слиновиділення. Все свідчить про те, що зубки «на підході».

Погіршується сон

Вашій дитині допоможуть ванна з седативними травами, легкий загальний масаж, розтирання рушником. Якщо в малюка сильне слиновиділення, через яке виникло почервоніння та загрубіння шкіри навколо ротика, то зарадять жирні креми або дитячий лосьйон, а також фіточаї, що поліпшать сон і зменшать роздратованість дитини.

Дитина тягне у рот усе, що трапиться під руку

Ясна, що сверблять, змажте знеболювальним гелем, а почервонілі або запалені місця щелепи-відваром ромашки. Дайте малюкові щось тверде і холодне для прикушування – це послабить тиск і напруження в щелепі: наприклад, велику хлібну скорину (маленьку він може проковтнути), загорнений у чисту носову хустинку шматочок моркви або яблука з холодильника, охолоджене жувальне кільце. Ніжно масажуйте болючі місця-це не тільки полегшує біль і прискорює ріст зубів, а й заспокоює нервову систему дитини. Цей масаж потрібно робити так: обережно проводьте пальцями від крил носа до кутів рота або масажуйте безпосередньо ясна.

Три правила для малюка:

1. Пустушку використовувати лише за потреби, оскільки навіть найкраща соска може погано позначитися на положенні верхніх і нижніх зубів і прикусі, що згодом призводить до порушення функції жування. Мама має давати дитині соску, якщо її потрібно заспокоїти, й коли вона засне, акуратно витягнути її з рота, а якщо малюк не спить, намагатися взагалі не давати йому пустушку.

2. Навчитися спати, обираючи зручну позу. Правильна постава має пряме відношення до формування зубного ряду в дітей. Малюк не повинен спати, скрутившись у закиданому іграшками ліжечку із зіжмаканою ковдрою, оскільки це призводить до порушення сну, розвитку кривошиї або неправильної постави.

3. Вільно дихати носиком. Якщо потік повітря спрямований не природним шляхом, а на піднебіння, воно згодом стає опуклим, що може негативно позначитися на розвитку зубного ряду дитини.

Немає коментарів:

Дописати коментар