четвер, 26 липня 2012 р.

Дитина відмовляється від грудей



З’ясувалося, що дуже важливо те, як саме прикладати малюка до грудей і як давати йому сосок. Ось Вам кілька простих рекомендацій, які допоможуть уберегти молоду мамусю від можливих неприємностей.


Щойно малюк з’явився на світ, потрібно покласти його на живіт до мами. Адже він аж дев’ять місяців був із нею в безпосередньому контакті, й забирати дитину одразу після народження від найближчої людини не можна. В пологовій залі мати з дитиною мають бути разом, тривалість шкірного контакту (дитина на животі матері) – не менше ніж година. Там малюка також уперше прикладають до грудей: раннє прикладення до грудей дуже важливе для повноцінного грудного вигодовування (протягом 30 хвилин після пологів). У разі, якщо жінка не може народити сама і їй роблять кесарів розтин, немовля потрібно прикласти до грудей одразу після того, як закінчиться дія наркозу. Переважно це відбувається через 6 годин після операції. Медперсонал обов’язково має допомогти мамі вперше прикласти дитину до грудей. Ліжечко новонародженого ставлять поряд з ліжком прооперованої мами.

Якщо малюка приклали до грудей одразу після пологів, це не означає, що він уже в пологовій залі активно смоктатиме. Але саме цей момент першого контакту матері й дитини визначить успіх годування надалі: в жінок, які одразу після пологів погодували маля, швидше відбувається становлення лактації, активніше прибуває молоко. А перші краплі молозива дуже корисні для новонародженого.

Після того як мама з дитиною побули разом у пологовій залі, їх переводять у палату. І тут вони теж мають бути разом постійно, щоб мама могла годувати малюка, тільки-но він попросить. Крім величезної користі, яку дають годування на вимогу дитини, вони необхідні також її мамі: часте грудне годування запобігає маститу, лактостазу молочних залоз.

Годування за годинами доречне лише для дітей у палатах інтенсивної терапії. Туди потрапляють малюки, які народилися до терміну, або дітки з перинатальною патологією.

Молоко надходить краще, коли жінка розслаблена. Якщо у мами немає швів на промежині, їй буде дуже зручно розташуватися в кріслі з підлокітниками або напівлежачи на ліжку. Якщо сидіти поки що складно, найкраща поза-лежачи на боку.

Сидячи


Покладіть одну подушку за спину, іншу-на коліна, третю-під лікоть руки, на якій тримаєте дитину. Якщо крісло або стілець високі, поставте під ноги лавочку. Це трохи підніме ваші коліна й вам не доведеться напружувати спину та руки, щоб утримати малюка пригорнутим до грудей.

Лежачи на боку

У такій позі ви з малюком маєте бути обличчям одне до одного. Покладіть одну подушку

собі під голову, іншу-за спину, а третю-за спину дитини. Згодом така кількість подушок вам уже не знадобиться. Головне-навчитись і звикнути правильно лягати. Обійміть малюка рукою і пошукайте таке положення, щоб ротик був на одній лінії з соском.

Малюк

Психологи рекомендують використовувати час годування для тілесного контакту між

матір’ю та дитиною «шкіра до шкіри».


Положення дитини

Влаштуйте малятко на руці так, щоб його шия лежала на згині вашого ліктя, спинка була

на руці, а ваша долоня охоплювала його сіднички.

Поверніть дитину так, щоб її животик притискався до вашого живота. Голівка та шия дитини обов’язково мають бути випрямлені. Малюк не повинен повертати голову або напружувати шию, щоб дотягнутися до соска.

Якщо ви сидите, підніміть дитину на рівень грудей. У цьому вам допоможуть подушки, які триматимуть вагу малюка. Якщо дитина розташовується дуже низько, вона тягне груди вниз, що збільшує травматизацію сосків. Не схиляйтеся, а піднімайте малюка вище і пригортайте до себе, а його ручки покладіть так, щоб вони не заважали йому смоктати.

Як правильно дати дитині груди

Видавіть кілька крапель молока (молозива): обхопіть грудь трохи вище за ареолу так, щоб чотири пальці були під груддю, а великий зверху, і злегка здавіть. Важливо, щоб пальці не закривали навколососковий кружок.

Проведіть по губах дитини соском, зволоженим молоком, і коли малюк рефлекторно відкриє ротик, швидким рухом вкладіть у нього сосок і пригорніть маля до себе. Якщо ви забаритеся, дитина, найпевніше, схопить яснами лише сам сосок, без ареоли. Тоді вона не зможе смоктати як слід і пошкодить вам грудь.

Потрібно, щоб дитина захопила навколососковий кружок на відстань, не меншу ніж 2-3 см. Це важливо ще й тому, що часточки молочної залози, в яких накопичується молоко, розташовані під ареолою. Натискаючи на них яснами, малюк зможе висмоктати необхідну йому кількість молока.

Не всі новонароджені широко відкривають ротик. Деякі люблять стуляти губки. Допоможіть малечі: пальцем руки, в якій ви тримаєте дитину, натискайте на підборіддя в той момент, коли ви пригортаєте її до себе.

Якщо дитина взяла груди неправильно, обов’язково почніть усе спочатку. Не хвилюйтеся: незабаром малюк навчиться робити правильні рухи, й необхідну позу ви з ним прийматимете автоматично.

Під час годування стежте, щоб немовляті було зручно дихати носиком. Якщо вам здається, що ніс притиснутий трохи сильніше, притягніть до себе сіднички дитини або злегка натисніть великим пальцем на груди, щоб звільнити носик.

Аби не пошкодити соски, ніколи не висмикуйте їх із рота дитини, заздалегідь не розтуливши її ясен.

Друзі, родичі і спеціалісти даватимуть поради, і Вам потрібен буде час, щоб вибрати найкращі з них. Проконсультуйтесь у поліклініці й прислухайтесь до порад людини, яка сама вигодувала дитину грудьми. Настирливість буде винагороджена. Подолавши перший тиждень (або більше), Ви можете бути впевнені в успішному годуванні надалі.

Зручна позиція

Сядьте зручно: у такій позі Вам, можливо, доведеться перебувати годину. Глибоко вдихніть повітря і розслабте плечі: чим більше Ви розслабитесь, тим легше дитині буде розпочати їсти. Дайте дитині всі можливості контактувати з Вами через дотик. Якщо Ви перебуваєте вдома, то роздягніться до пояса. Без одягу Ви ніби розкриваєтесь: Ваша грудь вільна, готова годувати.

Перше годування дитини

Сядьте зручно, щоб Ваша спина мала опору. Ідеальним може бути низьке крісло без підлокітників. Можете сісти на ліжко і підкласти багато подушок під спину. Ваша дитина повинна бути повернута вперед до Вас, притуліть її до себе. Краще підняти дитину до потрібного рівня, ніж нахилятися над нею. Ареола – це великий темний круг навколо пипки, яку смокче під час годування. Рука дитини повинна бути вільною, щоб вона могла торкатися і гладити Вашу грудь.

Шукання пипки

Якщо дитина інстинктивно не повертає голови, легенько стисніть грудь одразу за ареолою і витисніть кілька крапель молока. Торкніться пипкою губ дитини, щоб заохотити її відкрити ротик. Піднесіть голову дитини так, щоб підборіддя торкалося молочної залози. Вкладіть пипку у ротик дитини.

Присмоктування

Присмоктавшись, Ваша дитина не просто висмоктує, вона “доїть” груди своїми щелепами, натискаючи на резервуари молока в основі ареоли. Якщо дитина смоктатиме тільки пипку, це буде боляче для Вас, а вона не отримає молока. Коли відчуєте пронизливий короткочасний біль, вдихніть глибше, щоб розслабитись. Добре присмоктавшись, дитина широко відкриє ротик, заповнений груддю. Можна сказати, що дитина їсть правильно, коли Ви бачите, як рухаються її скроні і вуха, підтверджуючи важку працю щелепних м’язів.

Як відняти дитину від грудей

Дозвольте Вашій дитині їсти стільки, скільки вона схоче. Дитина часто робитиме паузи під час годування і смоктатиме лише трошки. Через кілька хвилин після того, як дитина припинила смоктати, заберіть її від груді, щоб вона відригнула повітря. Не виймайте пипку різко – Ви травмуєте її; найкраще запхати палець між щелепами дитини, щоб вона відпустила сама. Після годування груди стають меншими і легшими.

Покладіть гігієнічну серветку в станик під грудь, якою Ви годували. Під час наступного годування прикладіть дитину до іншої груді, щоб груди мали однакову стимуляцію. Після годування підніміть дитину вертикально, щоб вийшло повітря.


Запропонуйте іншу грудь

Після відрижок і, можливо, короткого сну запропонуйте дитині іншу грудь. Маля може бути голодним і висмокче її також або ж просто смоктатиме для задоволення, яке так само потрібне, як і молоко.

Коли дитина наїсться, вона швидко засне у Вас на руках і випустить пипку з рота. Не хвилюйтесь, якщо Вам здалося, що дитина не наїлася: довіртесь їй, вона знає, скільки потрібно.

Немає коментарів:

Дописати коментар