середу, 25 липня 2012 р.

Коли багатоплідна вагітність

Багатоплідна вагітність є подвійним навантаженням на організм матері і вимагає додаткової уваги з боку фахівців. Щоб вагітність протікала без ускладнень, необхідно повноцінно харчуватися, відпочивати, займатися фізичними вправами і дотримуватися рекомендацій лікарів. Зазвичай, багатоплідна вагітність триває трохи менше ніж одноплідна. Якщо немає медичних протипоказань, як і у випадку з одноплідною вагітністю, кращими є природні пологи і спільне перебування мами і дітей в післяпологовому періоді.


Яка причина багатоплідності?

Вчені до сих пір не можуть дати вичерпної відповіді на це питання.
Найбільшою загадкою є народження однояйцевих близнюків, тому що причина поділу заплідненої клітини на кілька окремих організмів досі незрозуміла.
Механізм запліднення декількох яйцеклітин одночасно більш зрозумілий, але і він викликає суперечки у фахівців. Зазвичай в кожному циклі в яєчниках жінки дозріває одна яйцеклітина, при цьому працює то лівий, то правий яєчник. Іноді, по незрозумілим причинам, відбувається дозрівання декількох яйцеклітин за один цикл. Статистика свідчить, що чим старша жінка, тим вище ймовірність народження двійні, так як у жінок після 35 років більше рівень гонадотропіну, гормону, що стимулює дозрівання яйцеклітин.
У наш час, у зв’язку з широким розповсюдженням репродуктивних технологій кількість багатоплідних вагітностей різко зросла. При стимуляції овуляції, при лікуванні безпліддя лікарськими препаратами (наприклад, клостілбегітом, діюча речовина кломіфен), часто відбувається дозрівання декількох фолікул і множинна овуляція.
При екстракорпоральному заплідненні стимулюють суперовуляцію, намагаючись отримати від 10 до 20 зрілих яйцеклітин. Після їхнього запліднення, в порожнину матки вводять декілька візуально повноцінних ембріонів. Іноді після цього зберігається вагітність тільки одним з плодів, але часто результатом ЕКО стає багатоплідність.

Чим відрізняються разнояйцеві і однояйцеві близнюки?

Якщо за першим поділом одна запліднена яйцеклітина розділяється на два або більше окремі організми, то на світ з’являються однояйцеві, або монозиготні близнюки: діти з повністю ідентичним ДНК, однакової статі і зовнішності. Якщо ж одночасно було запліднено кілька різних яйцеклітин, то через дев’ять місяців народяться разнояйцеві (дизиготні) близнюки. Вони мають різний генотип, можуть бути різної статі, і схожі один на одного не більше, ніж звичайні брати і сестри.

Яка ймовірність настання багатоплідної вагітності?

Багатоплідні вагітності зустрічаються із частотою 0,7 – 1,5% по відношенню до всіх вагітностей. Частіше це двійні. Трійні, четверні, п’ятірні народжуються у відношенні 1% від всіх багатоплідних вагітностей.
З більшою ймовірністю можна чекати багатоплідної вагітності різнояйцевими близнюками в тих випадках, коли в сім’ях дружини або чоловіка народжувалися близнюки. Деякі раси більш схильні до народження різнояйцевих близнюків, ніж інші: найчастіше дизиготні близнюки народжуються у представників негроїдної раси – 10-15 на 1000 пологів, а рідше всього в азіатів – 1-2 випадки на 1000.
Однояйцеві близнюки зустрічаються приблизно в три рази рідше, ніж різнояйцеві, і народжуються в 3-5 випадках на 1000 пологів незалежно від расової приналежності і віку батьків.

Яким чином діагностують багатоплідну вагітність?

На ранніх термінах діагностика багатоплідної вагітності утруднена.
Найбільш достовірним способом є УЗД-діагностика, з допомогою сучасної апаратури можна побачити два ембріона вже на терміні 4-5 тижнів вагітності.
Підозра на багатоплідну вагітність виникає при дуже високому рівні гормону b-ХГЛ в крові матері. Цей гормон виділяють оболонки зародка: якщо ембріонів кілька, то і рівень гормону буде підвищений у кілька разів. До речі, саме тому пренатальний скринінг у разі багатоплідної вагітності не показовий, і його не проводять. У другому триместрі вагітності звертають увагу на занадто великий для даного терміну розмір матки. При ручному огляді живота визначають дві головки, дві спинки. При прослуховуванні серцебиття виявляється дві і більше точки серцебиття плоду і зони мовчання між ними.

Які ризики несе багатоплідна вагітність?

Багатоплідна вагітність не є патологією, але організм жінки при цьому відчуває додаткове навантаження. При вагітності двійнею або трійнею збільшується ймовірність таких ускладнень, як токсикоз, уповільнення внутрішньоутробного розвитку, викидень, передчасні пологи, мала вага новонародженого, пороки розвитку і смерть плоду. Тому рекомендується більш ретельне, ніж при звичайній вагітності, спостереження у фахівців.
При багатоплідній вагітності, що протікає нормально, вже з другого триместру рекомендується відвідувати лікаря раз на 10 днів, а починаючи з 28 тижня – раз на 7 днів. При необхідності, майбутній мамі, може бути рекомендовано більш часте відвідування лікаря або госпіталізація.

Яка профілактика ускладнень при багатоплідній вагітності?

Необхідно повноцінно харчуватися, уникати інфекційних захворювань і стресів, займатися фізичними вправами, уважно стежити за власним самопочуттям, дотримуватися лікарських рекомендації.

Чому при багатоплідній вагітності частіше настають передчасні пологи?

При багатоплідній вагітності пологи часто відбуваються передчасно, тому що матка росте набагато швидше, ніж при вагітності однією дитиною: матка значно раніше досягає свого максимального розміру, характерного для одноплідної доношеної вагітності, і починає активно скорочуватися і готуватися до пологів, які часто наступають раніше, ніж звичайно . У випадку двійні це відбувається приблизно на 36-37 акушерському тижні, а при трійні – на 34-35 тижні. При цьому адаптаційні можливості близнюків істотно вище, і вони почуваються після народження набагато краще, ніж недоношені діти того ж терміну при одноплідній вагітності.

Чи обов’язково робити кесарів розтин при багатоплідній вагітності?

Кесарів розтин при вагітності двійнятами аж ніяк не є кращим. Показання для планового та екстреного кесаревого розтину при вагітності двійнятами в цілому ті ж, що і при одноплідній вагітності.
Це надмірне перерозтягнення матки (великі плоди); непідготовленість родових шляхів після 38 тижнів вагітності; поперечне положення першого плоду з двійні або обох плодів; тазове передлежання першого плоду; гіпоксія плодів (плоду); зрощені близнюки; трійня і більша кількість плодів. Після пологів рекомендується відразу прикласти дітей до грудей, це буде знижувати ризик кровотечі в мами і допомагати організації успішного грудного вигодовування.

Немає коментарів:

Дописати коментар