понеділок, 23 липня 2012 р.

Як знизити температуру у немовлят?

   Для немовля в перші місяці життя оптимальною вважається температура 37-37˚С. На протязі року вона повинна знизитись до 36,6 ˚С. Щоб своєчасно розпізнати перші ознаки захворювання у дитини, слід попередньо виміряти її температуру в здоровому та спокійному стані. Рекомендую завести температурний щоденник, в якому запишіть дані, виміряні термометром вранці, вдень та ввечері.
Необхідно знати, що підвищення температури це не хвороба, а ознака того, що організм веде активну боротьбу із розмноженням бактерій та вірусів.

ВИМІРЮВАННЯ ТЕМПЕРАТУРИ

Причинами підвищення температури у дітей можуть бути: тривалий плач, перезбудження, кольки, прорізування зубів чи зараження інфекцією.

Ослаблений після хвороби організм має знижену температуру (до 36˚С). Якщо ж температура більше тижня тримається 37˚С, то причиною може бути запалювальний процес. Для його успішного лікування слід звернутись за консультацією до спеціаліста.
Дітям до року педіатри радять збивати температуру, якщо вона вище 38,2 ˚С, а старшим – якщо більше 38,5 ˚С.

ВОЗ (всесвітня організація здоров’я) не рекомендує знижувати температуру до 39,0-39,5˚С, лише дітям, які на фоні підвищеної температури мають судоми, неврологічні захворювання, хронічні захворювання органів кровотворення, які не досягли 2-х місяців.
Важливо знати, що у дітей грудного віку температура може піднятись дуже швидко, тому, навіть при невеликому підвищенні, слід викликати лікаря.

За допомогою до термометру. Наявність температури більшість мам визнають просто, поцілувавши лобик. Проте, лише за допомогою термометру можливо визначити її точне значення. Найбільш зручними для виміру температури у маленьких дітей є електронний термометр. Бажано, щоб у малюка був власний термометр. Перед використанням обов’язково протріть його спиртом чи теплою водою з милом. У немовлят краще за все вимірювати температуру в паховій складці. За допомогою термометру-соски можна безпечно виміряти температуру в роті (норма 37,1˚С). Якщо у вас спокійна дитина чи ще не вміє перевертатись, то можна виміряти температуру ректально (бажано, щоб кишечник був порожнім) чи під пахвами. Виміряна ректально температура, буде вищою на 0,5-1˚С за температуру тіла.

ЗНИЖУЄМО ТЕМПЕРАТУРУ

1. Перед усім слід часто поїти дитину теплими компотами, водою, чаєм, молоком (при температурі до 38,5˚С ). Якщо вона відмовляється від пиття, то слід проконсультуватись з лікарем.

2. При відсутності судом у дитини, ознобу, жарознижуючих ліків, скористуйтесь обтиранням (як допоміжним засобом). Не варто обтирати водою з додаванням спирту, оскільки пари спирту подразнюють легені і можуть викликати погіршення стану здоров’я. Розтирайте теплою водою від периферії до центру тіла. Покладіть салфетку на лобик та слідкуйте, щоб вона була зволоженою.

3. Якщо у дитини озноб і висока температура, то ні в якому разі не обтирайте водою. В такому стані дрібні сосуди тіла звужені і ненаповнені кров’ю, тому не буде відбуватись випаровування вологи, температура спадати не буде. Слід дати ¼ таблетки «Но-шпа» (при температурі до 39 ˚С), розчинену в 1 ч. ложці кип’яченої води.

4. При температурі більше 38,5 ˚С давайте жарознижуючі ліки. Вірно їх підібрати вам допоможе лікар.

НА ЗАМІТКУ

1. Якщо в дитини температура і він не хоче їсти, то ні в якому разі не змушуйте. Оскільки організм розумніший, він просто всі сили хоче спрямувати на боротьбу з інфекцією, а не на перетравлення їжі.

2. Будьте обережні з такими жарознижуючими як «Анальгін» (ацетилсаліцилова кислота) та «Аспірин» (метамозол). ВОЗ заборонила їх давати дітям до 14 років, оскільки перші провокують ураження печінки, зниження згортання крові (в наслідок чого можуть виникнути внутрішні кровотечі), а друге – має токсичну дію, пригнічує кровотечу, викликає алергію (анафілактичний шок).

3. Уважно давайте жарознижуючі сиропи, попередньо ознайомившись із дозуванням та побічними діями.

4. Свічі, для зниження температури («Вірбукол»), подіють лише через 35-45 хвилин, а жарознижуючі сиропи – через 20-30 хвилин.

Немає коментарів:

Дописати коментар