середу, 25 липня 2012 р.

Пологи

1. На початок пологів вказує поява кров’янистих виділень з піхви , що мажуть.Це відходить слизова пробка, тобто вміст шийки матки, що починає розкриватися; поява слизової пробки вказує на те, що пологи почнуться в найближчі 24-48 годин .

2.Відтікання навколоплодової рідини.

Важливо звернути увагу на кількість вод, які можуть “заюшити” зненацька або виливатися тонким струмком. Нормальними вважають води світлі або злегка розоваті, без домішок яскравої крові, у них також можна помітити білі грудочки первородного змащення плода. Однак води можуть мати зелений або коричневий колір, що обумовлено потраплянням у них первородного калу – мекония. Про це потрібно обов’язково повідомити лікаря, тому що меконий у водах може вказувати на дискомфорт плода. Після того, як відійшли води потрібно негайно їхати у пологовий будинок, тому що тривалий безводній проміжок є небезпечним інфікуванням плоду й родових шляхів матері. Щоб уникнути інфікування не потрібно щільно закривати піхву прокладкою або вводити тампон, не можна приймати ванну (тільки душ).

3. З’являються регулярні перейми.

Головне, що характерно для переймів – це їхня регулярність, повторення, спочатку кожні 15-20 хвилин, потім все частіше й частіше, триваліше й сильніше. Це справжні перейми, що розкривають шийку матки. На відміну від них передпологові перейми звичайно мають нерегулярний характер, не підсилюються й можуть припинитися, якщо поміняти положення тіла. Однак і передпологові перейми також виконують важливу функцію – підготовлюють до пологів шийку матки, що стає м’якою, коротшою, її канал відкривається, тобто вона “дозріває” до пологів. Перші пологи тривають звичайно від 12 до 14 годин.

Періоди пологів

Початком пологів прийнято вважати появу переймів, що ритмічно повторюються кожні 10-15 хвилин. Перейми поступово підсилюються, а інтервал між ними скорочується. З початком пологової діяльності вагітна жінка вже називається породіллю. Якщо пологи занадто затягаються, жінці надають допомогу. Лікарі Древньої Греції говорили, що сонце не повинно двічі сходити над головою породіллі. Розрізняють 3 періоди пологів: розкриття шийки матки, вигнання плоду – потуги й період народження дитячого міста.

Перший період пологів- поступове розкриття шийки матки. Воно відбувається під впливом регулярних переймів . Перейми раз за разом розтягують кругові м’язи шийки, роблячи її тонкою й піддатливою. На це ж спрямовано вклинювання в неї плодового міхура й тиск голівки плода. Повільне, поступове розкриття шийки матки починається за дві – три тижні до пологів. У більшості жінок шийка матки до пологів “дозріває”, тобто стає коротшою, м’якою, з розкриттям на 2см каналом.

Період розкриття – самий тривалий у пологах. Він триває близько 9-10 годин у первісток і 6-7 годин у жінок, які народжують вдруге. Тривалість переймів у цей період збільшується до 1,5 хвилин, а інтервал між ними зменшується з 10-15хвилин до 1 хвилини. У першому періоді пологів породілля повинна виконувати рекомендації лікаря й акушерки й сама активно допомагати собі: спокійно й рівно дихати носом, розслаблюватися після кожної перейми. Коли шийка матки відкриється повністью, голівка плода може спокійно опуститися в порожнину таза.

Другий період пологів – потуги. Коли голівка плоду досягає виходу з таза, тобто опускається на його дно, до переймів приєднуються потуги – скорочення м’язів черевного преса. За рахунок цього збільшується внутрішньочеревний тиск, що допомагає вигнати плід з матки.Тривалість періоду вигнання триває в
середньому 1-2 години, в первісток, і менш години, хто народжує вдруге.

У період вигнання особливо важливо виконувати рекомендації лікаря й акушерки, допомагаючи собі й дитині благополучно пройти цей дуже відповідальний етап. Досвідчений лікар і акушерка приймуть дитину після народження, злегка поплещуть її по сідницям, дитина закричить, її легені розправляться, і вона почне жити самостійним життям.

Але пологи ще не закінчені – дитина усе ще з’єднана з матір’ю пуповиною, а послід перебуває в порожнині матки. Послід (дитяче місце) – це пла цента, пуповина й оболонки плода.

У третьому періоді перетинається пуповина.Однак ні мати, ні дитина не відчують болю – у пуповині немає болючих нервових волокон. Лемент малюка відразу після появи на світ – це гарна реакція на нове для нього зовнішнє середовище. На руку дитини надягають табличку, на якій вказують прізвище, ім’я та по батькові матери, рік, день і годину народження , а також його стать.

Третій період пологів у середньому триває 5-10 хвилин, однак може затягатися до 1 години. Породілля відчуває слабкі перейми, які відокремлюють плаценту від стінок матки, і потім з однієї – двома легкими потугами дитяче місце виходить назовні. От тепер пологи закінчилися.

Після пологів жінка протягом двох годин перебуває в пологовому відділенні під ретельним наглядом медичного персоналу, що стежить за станом жінки й кількістю кров’янистих виділень із статевих шляхів. У цей час оглядаються м’які родові шляхи, і якщо є розриви, то накладаються шви з попереднім знеболюванням. Після обстеження породілля переводиться в післяпологове відділення.

Немає коментарів:

Дописати коментар